Het succes van de Slingeplas

2020 – Wat Aalten kan, moet Winterswijk ook kunnen. Want ook in onze gemeente bedreigen evenementen en toerisme de natuurwaarden.

Op een mooie dag in juni 2020 heeft wethouder Ted Kok de Aaltense vlag geplant in de Slingeplas bij Bredevoort. Die week was namelijk de overdacht van het recreatiegebied aan de gemeente een feit geworden. 

De wethouder was hier trots op, want hij en veel andere partijen in de gemeenteraad hebben wel een draai van 180 graden moeten maken. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald, zegt het spreekwoord. De Bredevoortse bevolking heeft op alle punten zijn zin gekregen, als het gaat om de Slingeplas.

Het gebied blijft openbaar toegankelijk, er komen geen 50 huisjes, geen grote evenementen en de natuurwaarden worden gerespecteerd. De vlag kon uit! Redelijk actievoeren en overleggen heeft zin gehad! De Progressieve Partij is altijd duidelijk geweest: natuur gaat boven toerisme in dit gebied. Hoe anders zag dat er twee jaar geleden uit. En hoe anders dacht de meerderheid van de gemeenteraad toen!

Lange geschiedenis.

In 2013 kocht de Leisurelands de plas en sloot een bestuursconvenant. Daarmee is het allemaal begonnen. Als u wilt lezen hoe, dan verwijzen we u naar de website Slingeplas: beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. – Progressieve Partij (progressieve-partij.nl) 

Inspiratie voor Winterswijk!

Wat Aalten kan, kan Winterswijk toch ook? Ook in onze gemeente bedreigen evenementen en toerisme de natuurwaarden. Geldelijk gewin dat op de duur de kip met gouden eieren slacht. Leisurelands wil bij het Hilgelo bijna 100 recreatiewoningen bouwen en extra horeca, in een gebied waar al forse recreatie- en horecavoorzieningen aanwezig zijn, midden in het Nationaal landschap Winterswijk. 

Gemeenten zijn aandeelhouders van Leisurelands, maar het is niettemin een onderneming met een sterk commercieel instinct. Dat werkt niet altijd in het belang van de gemeente