Hilgelo in de uitverkoop

2023 – Lezersbijdrage in Achterhoek Nieuws, 1 augustus 2023

Met veel instemming heb ik de brief gelezen ‘Bezwaren tegen plannen Leisurelands bv inzake ’t Hilgelo’ in Achterhoek Nieuws van 1 Augustus.

Ellen Broekman beschrijft hierin wat er allemaal aan prachtige natuur verloren zal gaan bij ’t Hilgelo, als de plannen van Gemeente en Leisurelands doorgaan. Ze stelt de vraag of er voor toeristen niet al genoeg recreatieparken, voorzieningen en attracties in onze gemeente zijn. Ellen beschrijft wat er de laatste jaren allemaal al is ontstaan. Is dat niet genoeg? Waar zijn we mee bezig in Winterswijk?

Meer, meer, meer, dat betekent meer omzet, meer geld voor de gemeentekas en meer winst voor Leisurelands bv. Aan wandelaars verdienen we niets, zei de ondernemer. Er zijn natuurlijk ook recreanten die reuring met nieuwe voorzieningen en evenementen wèl zullen waarderen. Met flink wat reclame zullen ze worden gelokt. Winterswijk is bezig met een uitverkoop…..

Probleem is dat de gemeente naast vergunningverlener en handhaver ook aandeelhouder is in Leisurelands. Kun je dan de gemeentelijke belangen nog wel goed afwegen? In de gemeente Voorst speelt iets soortgelijks en daar vindt men van niet. Een paar jaar geleden is de Slingeplas bij Bredevoort bijna ten offer gevallen aan Leisurelands. Door taai verzet van de inwoners is dat uiteindelijk niet doorgegaan.

Laten we met elkaar zorgen dat Winterswijk mooi blijft!

WH