Moreel appèl

2023 – Jaren geleden had dat misschien nog wel gekund, maar een museum op die plek moet je moreel niet willen.

Naast de steengroeve ligt de Willink Weust, het is een kwetsbaar gebied, je hebt er geen toegang. Het is een Natura 2000 gebied, dat is heel bijzonder, het wordt beschermd. De Provincie is drie jaar bezig geweest om de kwaliteit te verbeteren. Dat heeft miljoenen gekost en toch zit er nog een stikstof depositie op, die zelfs in 2030 nog niet het niveau heeft dat gehaald moet worden. Zeker tot die tijd moet je er geen nieuwe activiteit laten plaats vinden.

De gemeente wil daar een groot museum bouwen. Er zijn twijfels over de vooronderzoeken. Als we alleen al naar het Natura 2000 gebied kijken, kan daar eigenlijk niets meer.

teveel activiteiten

Sibelco is veel meer dan alleen een bedrijf voor steen- en kalkgroeve en het plant bovendien een uitbreiding. In de directe omgeving is Hofparken gebouwd, een nieuwe ontwikkeling in het buitengebied. Dat brengt allemaal stikstof mee. Aan de andere kant van de Willink Weust boert een agrariër; het zou zuur als die zijn biezen zou moeten pakken, omdat er een museum moet komen voor 25.000 bezoekers.

Op dat gebied zit zoveel druk, dat je in de rode zone zit, je moet daar niet meer wat willen. We hebben dat in het verre verleden al aan de gemeenteraad laten weten, ook aan Terra Temporalis. Moreel moet je dat eigenlijk niet willen, dat museum daar. Jaren geleden had dat misschien nog wel gekund, maar omdat we nu zoveel weten over klimaat en ontwikkelingen voor de toekomst, moeten we een betere situatie achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. Daarom moeten we daar een afspraak over maken. We moeten afstappen van dat museum daar. Dat museum is prachtig, het heeft leuke kenmerken voor Winterswijk, het moet er ook komen, maar in het dorp en niet bij de steengroeve.

genoeg mogelijkheden in het dorp

In het dorp zijn genoeg mogelijkheden. Waarom zo moeilijk doen om het museum persé bij de groeve te willen hebben? Of is er een andere reden?

Vervoer per busje of treintje van het dorp naar de groeve kan worden geregeld. De schuur die daar staat, zou je kunnen opknappen als bezoekerscentrum.

Eigenlijk zou de overheid nu moeten zeggen: alles in overweging nemend en alles beziend, ja mensen, dit kan niet meer, we moeten gewoon stop zeggen, genoeg is genoeg voor dit prestigeobject. Een museum kan wel, maar in het dorp.