Museumlocatie is belangrijk

2022 – Het doel van het steengroevemuseum is de economie van Winterswijk te ondersteunen. Dat doel is het belangrijkste voor de keuze van de locatie.

In de Winterswijkse ‘Museumvisie’ staat dat de locatie van een museum niet bepalend is. Dat is juist, maar het betekent niet dat de locatie van een museum niet belangrijk is, zelfs heel belangrijk voor het doel dat met dat museum wordt beoogd. Denk aan het steengroevemuseum. Er wordt wel eens vergeten wat daarvan het doel was. Het belangrijkste doel was en is nog steeds de economie van Winterswijk te ondersteunen. 

Onzuivere argumenten

Dat museum is niet nodig voor de wetenschap, ook niet als slechtweer-voorziening in het buitengebied en het is ook niet noodzakelijk in samenhang met de toekomstige uitbreiding van de steengroeve. Dit waren argumenten die door Terra Temporalis en/of de wethouder in het verleden zijn aangevoerd, maar die niet vol te houden waren.

Het argument dat je nu hoort is dat de locatie van het museum een sterke en logische verbinding moet hebben met de inhoud. Waarom? Omdat dat geldt voor Transit Oost en Villa Mondriaan. Men doet alsof het daarom vanzelfsprekend is dat het steengroevemuseum aan de rand van de groeve moet staan. Is dat dan belangrijker dan het doel dat het museum moet dienen? Het ging toch om de economie? 

Een beter argument

Als dat museum in het dorp komt te staan – bijvoorbeeld in het cultuurkwartier op slechts een paar km van de groeve – zal de toeristische uitstraling van Winterswijk als ‘dat gezellige dorp met dat interessante museum en die steengroeve’ niet minder zijn. Tegelijkertijd zal locatie in het dorp beduidend méér opleveren voor de economie van onze gemeente dan wanneer het museum in het buitengebied wordt gebouwd. Immers, de toeristen die het museum komen bezoeken, zullen ook geld besteden in winkels en HORECA in het dorp. 

Het plan van Terra Temporalis maakt niet duidelijk dat locatie bij de Steengroeve de beste keuze zou zijn. Het is zelfs niet duidelijk dat het plan überhaupt haalbaar is. (En dan hebben we het nog niet eens over de schade aan het Natura 2000 gebied.) Alternatieven zijn niet bestudeerd. Het is een onrijp plan, dat met bombarie is gepromoot. Desondanks heeft de gemeenteraad voor TT een subsidie gereserveerd van meer dan een miljoen euro van belastinggeld. Omdat het plan niet te realiseren is, gaat er veel tijd en energie mee verloren.