SOBW_1080a_steengroeveweg

Verkeersbewegingen op de Steengroeveweg

2019 – Door het museum kan op sommige uren de drukte op de Steengroeveweg oplopen tot wel 100 verkeersbewegingen extra per uur

De Gemeente Winterswijk mikt op een bezoekerscentrum bij de steengroeve voor 25000 bezoekers per jaar en heeft al 1,1 miljoen euro subsidie toegezegd. Wat betekent dit voor de Steengroeveweg?

Mijn schatting: centrum open 30 weken/jaar, 5 dagen/week, 7 uur/dag, per auto 2 personen, heen en terug. Dat geeft een gemiddeld aantal verkeersbewegingen per uur. Echter, op drukke dagen minstens 2x zoveel en op piekuren daarvan nog eens 2x zoveel. Reken het maar uit.

Gedurende een flink aantal uren op mooie dagen veroorzaakt dat bezoekerscentrum minstens 100 verkeersbewegingen per uur op de Steengroeveweg!

Is dat realistisch? Met landbouwvoertuigen, megatonners voor Sibelco, omwonenden en fietsers (ook kinderen!) die op die weg rijden? Moet alles voor dat centrum wijken? Trouwens ook de oehoe.

Ziet u dit niet zitten? De Gemeente bij nader inzien misschien ook niet. Wat dan? Die weg nieuw aanleggen: driebaans met ventweg en fietspad. Wie betaalt dat? Geen zorgen: de Gemeente kan lenen (betaling wordt dus naar onze kinderen doorgeschoven) en ook kan nog meer bezuinigd worden op zwembad en muziekschool. Vergeet niet: de Gemeente heeft al een miljoen in het project gestoken en wie A zegt moet ook B zeggen. Ook armoedebestrijding kan minder, want Winterswijk gaat door dat centrum veel verdienen: door merchandising van steengroeve shirtjes en duizenden gehaktballen met uitjes. Maar het belangrijkste is: Winterswijk stijgt in de vaart der volkeren! Met geologische congressen en soms een echte professor die zich onder het publiek mengt!

Is dat wat we willen?

Beste Winterswijkers, willen we dat? Is er geen alternatief? Jawel: een bezoekerscentrum in het dorp (bv in de Morspoort) op loopafstand van het winkelcentrum, met minibusjes die toeristen meenemen voor een kijkje in de Groeve. Een halteplaats met abri is dan voldoende.

Ingezonden brief, Willem Hulscher, December 2019 in De Gelderlander