Kaart wegomlegging voor het steengroevemuseum

2023 – Ten behoeve van het museum moet een stuk weg worden omgelegd. De planning leidt tot een bijna haakse bocht in de weg.

Onder het bochtje in de dikke blauwe lijn moet volgens Terra Temporalis het museum komen te staan op de plek waar nu de Steengroeveweg loopt langs de rand van de groeve. Dat stuk weg moet worden opgebroken en een omleiding moet worden aangelegd om het gebouw heen. De omleiding is het blauwe bochtje bovenlangs het museum. De kosten (circa een half miljoen euro) zijn voor Terra Temporalis.

Het kritieke punt in de omleiding is waar aan de linkerkant de aansluiting aan de steengroeveweg moet komen. Op de afbeelding lijkt die aansluiting soepel te verlopen, maar feitelijk is daar geen ruimte voor, omdat de aanpalende grond niet te koop is. Het verkeer zal een hoek van bijna 90 graden moeten maken.

Een dergelijke scherpe bocht is onrealistisch voor de vrachtwagens van Sibelco en het landbouwverkeer.

Links van het blauwe bochtje loopt de blauwe lijn richting Winterswijk. Hier moet in de toekomst de Steengroeveweg komen te liggen, wanneer Sibelco uitbreidt door nieuw land te exploiteren links van de bestaande groeve.